Veilig hijsen met stroppen - EKH Veilig hijsen met stroppen - EKH

Veilig hijsen met stroppen

veilig-hijsen-met-stroppen

Werkzaamheden met betrekking tot het verplaatsen van lasten brengen risico’s met zich mee. Het is daarom belangrijk dat u alles weet over veilig hijsen met stroppen. Zo kunnen u en uw werknemers altijd veilig, verantwoord en efficiënt te werk gaan. Wij vertellen u graag meer over hijsen met stroppen.

Meer over de training Veilig Hijsen

Alles over hijsbanden en rondstroppen

Hijsbanden en rondstroppen worden beide gebruikt bij het veilig hijsen van materialen. Beide zijn vervaardigd van kunststof en voorzien van een label waarop diverse informatie te vinden is. Bijvoorbeeld over de fabrikant, de productiedatum en het land van herkomst. De kleur van het label geeft aan welk materiaal is gebruikt voor de dragende vezels. Blauwe labels komen het meest voor. Deze staan voor hijsbanden en rondstroppen gemaakt van polyester.

Rondstroppen en eindloze hijsbanden

Een rondstrop is gemaakt van garens waar een hoes omheen zit. Een eindloze hijsband is echter geweven bandmateriaal dat aan elkaar is genaaid. De eindloze hijsband is 1-laags en een hijsband met aan het uiteinde een lus is 2-laags opgebouwd. Dat zijn de verschillen. Het is belangrijk om rondstroppen jaarlijks te inspecteren. Verder vindt een eenmalige certificering plaats bij nieuw leveren.

Hijsen met rondstroppen

Bij gestropt gebruik van hijsgereedschappen wordt de strop of leng om de last gevoerd en het ene eind door het oog van het andere eind gestoken. Bij stroppen dient de WLL met 20% te worden gereduceerd. Bij gebruik van een enkele of eindloze strop dient het hijspunt zich loodrecht boven het zwaartepunt van de last te bevinden. Wanneer meerdere hijsgereedschappen worden gestropt om één last, moet erop gelet worden dat door het stroppen geen torsie op de last ontstaat. Er moet dus parallel worden gestropt. Ook dient te worden gecontroleerd of de opening van elke strop zich tot een buitenhoek van 60º kan instellen.

Bij dubbel gebruik, ‘in de broek’ of ‘in het mandje’, wordt het hijsgereedschap onder de last doorgevoerd en met beide einden in de lasthaak gehangen. In het algemeen wordt deze wijze van aanslaan met twee stroppen paarsgewijs uitgevoerd. Deze methode is ongeschikt voor lossere bundels.

Meer over hijsen met stroppen?

Wij raden u aan om een uitgebreide cursus te volgen bij EKH over het veilig verplaatsen van lasten. Heeft u eerst nog andere vragen over hijsen met stroppen? Dan kunt u ons dit altijd laten weten. Vul ons contactformulier in of neem telefonisch contact met ons op door te bellen naar 030 – 605 33 44.