Laat uw d sluiting regelmatig keuren door EKH - Lees Meer - EKH Laat uw d sluiting regelmatig keuren door EKH - Lees Meer
Home » Sluitingen

Sluitingen

D-sluitingen

Sluitingen zijn er in twee basisvormen: de D-sluiting of de H-(harp)sluiting. Belangrijk kenmerk van sluitingen die voor hijsdoeleinden geschikt zijn is dat de bout diameter groter is dan de beugeldiameter. Er zijn verschillende modellen bouten. De keuze voor het juiste model hangt onder andere samen met de frequentie dat u de sluiting moet verwijderen. Is de frequentie hoog, dan is de keuze voor een sluiting met een borstbout de juiste keuze. Gaat het om een meer permanente sluiting, dan is de sluiting met een moerbout de betere keuze.

D- en harpsluitingen

Het grote verschil in D- en harpsluitingen is dat de bewegingsruimte bij D-sluitingen minder groot is. D-sluitingen zijn daardoor uitsluitend geschikt voor het aansluiten van één part van een strop of leng. Met harpsluitingen kunnen door de grotere inwendige ruimte meerdere parten worden aangesloten. D- en harpsluitingen zijn beschikbaar in de materialen staal, al dan niet gegalvaniseerd en RVS. Ze zijn zeer geschikt voor zware hijsklussen van 1 tot 20 ton. De D- of harpsluiting die u kiest bepaalt de last die de sluiting kan dragen. Laat u dus zeer goed informeren als u dit niet zeker weet.

Gebruik van  een d sluiting

Voordat u sluitingen gebruikt, is het belangrijk om rekening te houden met verschillende aandachtspunten. Ga onder andere na of de sluiting een keuringssticker en datumsticker heeft. Loop na van welk jaar de datumsticker is. Bekijk of u duidelijk kunt lezen wat de werklast is die de sluiting kan dragen. Beoordeel of de sluiting en de bout van dezelfde fabrikant zijn en of u de bout met de hand kunt vastzetten. Het is tevens van belang dat het schroefdraad niet beschadigd is. Controleer of de sluiting en de bout niet verbogen of gescheurd zijn en geen roestige plekken bevatten.

Sluitingen laten keuren

Net als u andere hijs- en hefmiddelen zoals uw hijsogen of hijsklemmen, is het van belang om uw sluitingen regelmatig te laten keuren. Minimaal een keer per jaar is het nodig om door een EKH-keurmeester de jaarlijkse inspectie van uw hijs- en hefmiddelen, waaronder sluitingen, uit te laten voeren. Eens in de vier jaar is het nodig om uw sluitingen te laten beproeven. Sluitingen behoren tot het kettingwerk (onder de haak = ODH) van uw hijs- en hefmiddelen. De proeflast voor herbeproeving van sluitingen bedraagt 200 procent. Een professionele keuring van uw zwenkkraanvakkundige keuring van uw portaalkranendeskundige keuring van uw loopkraan of gecertificeerde hoogwerker keuring behoren tot keuringen boven de haak = BDH. Onze leden hebben gecertificeerde keurmeesters in dienst die uw sluitingen kunnen keuren.

Zoek een keurmeester bij u in de buurt

Reparatie of vervanging van sluitingen

Als u heeft opgemerkt dat sommige sluitingen zijn vervormd of niet door de keuring komen, dan kunt u dit kettingwerk laten repareren of vervangen. Wilt u de sluitingen repareren, dan mag u dat alleen door een deskundige laten uitvoeren. Moet er laswerk uitgevoerd worden, dan mag dit alleen gedaan worden door een deskundige die door de fabrikant van het kettingwerk is gemachtigd. Is reparatie niet mogelijk, dan dient u het kettingwerk te vervangen. In dat geval is het noodzakelijk om het gehele onderdeel waar het vervormde kettingwerk deel van uitmaakt te vervangen. Of het nu gaat om reparatie of vervanging van kettingwerk: u dient het hijsgereedschap voor gebruik nogmaals te beproeven. Meer over het kopen van hijs- en hefmiddelen zoals professionele hijsbanden kopen of sluitingen.