Portaalkranen laten keuren door EKH-keurmeester - - EKH Portaalkranen laten keuren door EKH-keurmeester -
Home » Portaalkranen

Portaalkranen

portaalkranen-EKH

Portaalkranen zijn hijskranen die worden gebruikt om een zware last van A naar B te verplaatsen bij u op de werkvloer. Dat gebeurt over het algemeen in fabriekshallen, hoewel niet uitsluitend binnen. Er zijn verschillende soorten portaalkranen. Voorbeelden zijn kranen die verplaatsbaar zijn of die gemonteerd zijn op rails. Portaalkranen zijn er in aluminium of staal. Ook kunt u kiezen voor een mobiele portaalkraan.

Portaalkranen keuren

Portaalkranen jaarlijks laten keuren is net als uw andere hijs- en hefmiddelen zoals professionele keuring van uw hijsogen en keuring van d-sluitingen door een keurmeester is zeer belangrijk, net als een vakkundige keuring van uw hijsklemmen. Portaalkranen vallen in de categorie boven-de-haak (BDH). Zij staan vaak op een vaste plaats of bewegen over een vaste baan. Ze dienen elk jaar onderworpen te worden aan een gehele mechanische keuring en beproeving. Is er een nieuwe portaalkraan geïnstalleerd of heeft er een ingrijpende reparatie plaatsgevonden dan is het noodzakelijk om de portaalkraan te laten certificeren en te beproeven. Hierbij wordt nagegaan of de portaalkraan deugdelijk is geconstrueerd. Bij goedkeuring van de kraan krijgt deze een goedkeuringssticker en datumsticker. Vanaf 2017 is er een bepaalde kleur per jaar aan de datumsticker gekoppeld zodat snel zichtbaar is wanneer de kraan voor het laatst gekeurd is. Een gehele mechanische keuring en beproeving van uw zwenkkraan en andere hijskranen zijn ook van belang. Wilt u kwalitatief hoogwaardige hijsbanden kopen of andere soorten hijsgereedschappen? Wij adviseren u graag. Ook voor het keuren van uw hijsmiddelen op locatie kunt u contact met ons opnemen.

Certificering

Voldoet een portaalkraan aan alle Europese richtlijnen, dan krijgt de kraan een CE-markering. Om deze markering te krijgen wordt de de kraan aan acht verschillende keuringsmodulen onderworpen. De portaalkraan behoort tot een product met een hoger risico. Kan een producent voor producten met een laag risico het product zelf certificeren, voor een portaalkraan is het belangrijk dit uit te laten voeren door een gecertificeerde keuringsinstelling. Hiervoor kunt u bij een van onze leden terecht. Globaal volgen zij de volgende richtlijnen tijdens de procedure:

Risicoanalyse uitvoeren

  • Technisch Constructie Dossier (TCD) samenstellen.
  • EG-verklaring van overeenstemming vervaardigen.
  • Gebruikers-Handleiding (GH) realiseren.
  • Pictogrammen plaatsen.
  • De CE-markering aanbrengen.

De CE-markering mag pas door een fabrikant aangebracht worden, als deze procedure is doorlopen. Alle afzonderlijke onderdelen van de portaalkraan worden getoetst op veiligheid. Ook wordt bekeken of de samenstelling van de onderdelen voldoen aan de eisen.

Veiligheid portaalkraan

Na de CE-markering betekent het niet dat de portaalkraan ook in de toekomst veilig is. Regelmatig onderhoud is nodig om de portaalkraan in goede staat te houden. Ook slijtage speelt een rol, afhankelijk van hoe intensief de portaalkraan wordt gebruikt. Volgens de Arbowet is de werkgever deels verantwoordelijkheid voor de veiligheid en gezondheid tegenover zijn werknemers bij het gebruik van de kraan. De jaarlijkse keuring is een van de middelen om de veiligheid van werknemers bij het gebruik van de portaalkraan te waarborgen.
Benieuwd naar alle middelen? Neem ons handboek “bedrijfsvoering hijskraan” door of neem contact op met een gecertificeerde keurmeester (een van onze leden) voor meer informatie.

Ga naar de ledenpagina