Zwenkkraan
Een zwenkkraan wordt vaak gebruikt bij het laden en lossen in een magazijn. Met deze kraan is het een stuk eenvoudiger werken. Dat komt omdat u met deze kraan materialen snel en veilig kunt oppakken en verplaatsen. Het grote voordeel hierbij is dat u niet op een bovenloopkraan hoeft te wachten, dus efficiënter kunt werken. De zwenkkraan kunt u voorzien van een handtakel of een elektrische takel. Ook is er de keuze uit staal of aluminium als materiaal voor de kraan. Er zijn twee types zwenkkranen:
- Kolomzwenkkraan: deze wordt bevestigd op de grond en heeft een draaicirkel van 360 graden.
- Muurzwenkkraan: deze kraan wordt gemonteerd aan een muur of een kolom in uw fabriekshal. Hierdoor is de draaicirkel 180 graden.
Zwenkkraan keuren
Zowel de kolomzwenkkraan als de muurzwenkkraan dient jaarlijks mechanisch te worden gekeurd en beproefd door een gecertificeerde EKH-keurmeester. Is er een ingrijpende reparatie geweest of wordt er een nieuwe zwenkkraan bij u op de werkplaats geplaatst? Ook dan is beproeving noodzakelijk. Wat geldt voor hijsmiddelen is ook van toepassing op hefmiddelen (kettingwerk), zoals d-sluitingen nauwkeurig laten keuren of vakkundige keuring van hijsogen en hijsklemmen keuren om maar een paar middelen te noemen.
Na goedkeuring wordt de zwenkkraan gecertificeerd en voorzien van een gekleurde datumsticker. Elk jaar heeft een andere kleur, zodat direct duidelijk is voor u wanneer de zwenkkraan voor het laatst is gekeurd.
Tijdens de keuring wordt de zwenkkraan en alle aan de kraan verbonden takels gecontroleerd en beoordeeld met betrekking tot het veilig kunnen gebruiken van de kraan. Staalkabels en ketting worden nagelopen door de keurmeester en de kraan wordt beproefd met gewicht (op basis van 110 procent). Tot slot wordt de elektrische installatie volgens de NEN3140 gecontroleerd. Alles wordt gerapporteerd en afgetekend in het kraanboek.
De EKH-keuring
Wanneer u uw hijskranen zoals uw zwenkkraan en portaalkranen laat keuren door een van onze EKH leden, dan bent u verzekerd van een adequate levering en keuring. Dat doen onze leden door werkvoorschriften te volgen die EKH heeft opgesteld met officiële regels en voorschriften. De werkvoorschriften zijn aangevuld met nadere eisen, gebaseerd op specifieke kennis en ervaring binnen het werkgebied.
Om EKH lid te worden moet het bedrijf dat de keuring uitvoert een ISO 9000 certificaat hebben. Er vindt een jaarlijkse keuring van onze leden plaats door een onafhankelijke auditor. Tijdens de keuring worden keurmeesters gecontroleerd op deskundigheid, de uitvoeringen van de keurmeesters en de naleving van de werkvoorschriften. Keuringen kunnen op locatie worden uitgevoerd.