Zwenkkraan & zwenkarm - EKH - EKH Zwenkkraan & zwenkarm - EKH
Home » Zwenkkraan & zwenkarm

Zwenkkraan & zwenkarm

Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen met betrekking tot zwenkkranen & zwenkarmen . Staat het antwoord dat u zoekt er niet bij? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.
wet-en-regelgeving-vraag-EKH

Veelgestelde vragen over een zwenkkranen & zwenkarmen

Of u nu een kolomzwenkkraan heeft staan of een muurzwenkkraan, beide soorten hijskranen moeten jaarlijks mechanisch gekeurd worden door een “deskundig persoon”. Als u daarvoor een gecertificeerde EKH-keurmeester inhuurt, weet u zeker dat de deskundigheid in orde is. 

Dit is ook het geval als u een nieuwe kolomzwenkkraan bij u in het magazijn of de werkplaats plaatst of als uw hijskraan is gerepareerd. Bij goedkeuring van uw kolomzwenkkraan voorziet de EKH-keurmeester de kraan van een gekleurde datumsticker en wordt deze gecertificeerd. Door de (jaar)kleur van de datumsticker ziet u direct wanneer de zwenkkraan voor het laatst is gekeurd.

Toelichting: Binnen ons bedrijf wordt een zwenkarm gebruikt voor het horizontaal verplaatsen van een mangatdeksel op een reactor (diameter ca. 0.65 meter). Werking van de arm is als volgt: Indien de reactor is veiliggesteld (geen gevaarlijke inhoud meer aanwezig is) wordt met het wormwiel het deksel een stukje gelicht waarna de deksel opzij gedraaid kan worden en het mangat vrij is voor betreding (draaicirkel zwenkarm ca. 0,5 m). De zwenkarm is een vast onderdeel van de reactor en is in één geheel door de leverancier van de reactor geleverd en niet door ons gemodificeerd. De zwenkarm wordt niet gedemonteerd en het daadwerkelijke gebruik van de arm is één keer in de vier tot acht jaar. De arm is hier specifiek voor ontworpen en er worden geen andere dingen met deze arm gedaan. Mijn vraag is of dit door de wetgever als een hijs- en hefwerktuig dient te worden gezien. De definities wat als hijs en hefmiddel wordt gezien is mij namelijk niet geheel duidelijk.

Antwoord EKH:

Eigenlijk is het niet van belang hoe de wetgever tegen deze zwenkarm (of deksellichter) aankijkt. Belangrijker is het hoe de eigenaar/werkgever ernaar kijkt! Het is namelijk een arbeidsmiddel en voor de veilige werking daarvan is de werkgever verantwoordelijk. Hij kan via een Risicobeoordeling (als onderdeel van een RI&E) bepalen hoe vaak deze zwenkarm moet worden onderzocht (geïnspecteerd) of beproefd, want zo staat het in de wet! Hij kan de zwenkarm ook met de jaarlijkse inspectie/ - keuring van zijn overige hijs- en hefmiddelen laten meenemen. Het principe is namelijk duidelijk, de zwenkarm moet bij iedere inzet veilig zijn!

Als uw zwenkkraan wordt gekeurd, dan loopt de EKH-keurmeester de volgende onderdelen na en controleert deze op het veilig gebruik ervan:

  • alle aan de kraan verbonden takels;
  • staalkabels en ketting;
  • elektrische installatie volgens de NEN 3140.

Ook wordt uw zwenkkraan beproefd met een gewicht op basis van 110 % van de hijslast. Na de keuring worden alle onderdelen in het kraanboek gerapporteerd en afgetekend.

Wilt u uw zwenkkraan laten keuren, dan heeft u een gecertificeerde EKH-keurmeester boven de kraan nodig. Daarvoor kunt u terecht op onze EKH-website bij de ledenzoeker voor een EKH bedrijf bij u in de buurt. Door te kiezen voor een EKH-keurmeester voor de keuring van uw hijs- en hefapparatuur volgens de juiste termijnen, waarborgt u de veiligheid van uw medewerkers en bezoekers. Al onze keurmeesters zijn persoonlijk gecertificeerd, de garantie dat ze hun vak verstaan. De EKH-keurmeester is aantoonbaar deskundig en houden zich aan alle EKH-werkvoorschriften en -werkwijzen.

Omdat u niet kunt controleren of het moment waarmee de bout moet worden aangedraaid ook daadwerkelijk zorgt voor de beoogde trekspanning in de bout is dit verboden! De dop kan dragen op de bout. Vergeet niet de kolomzwenkkraan jaarlijks mechanisch te laten keuren.