Heftrucks - EKH - EKH Heftrucks - EKH
Home » Heftrucks

Heftrucks

Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen met betrekking tot heftrucks. Staat het antwoord dat u zoekt er niet bij? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.
wet-en-regelgeving-vraag-EKH

Veelgestelde vragen over heftrucks

Een kraanarm wordt gebruikt om lasten met onregelmatige afmetingen of lasten die normaal gesproken niet op pallets passen te heffen. De kraanarm kan als een los onderdeel worden gezien, dat op de vorken van een vorkheftruck vastgezet wordt. Voor dergelijke voorzetapparatuur gelden bijzondere eisen die we hieronder verder toelichten.

Eisen kraanarm in combinatie met vorkheftruck

Volgens de EG-Machinerichtlijn vallen deze kraanarmen onder verwisselbare uitrustingsstukken (art.2.b.). Dat wil zeggen dat zij de functie van de machine veranderen. De voorwaarde voor gebruik is dat de stabiliteit van de heftruck niet in gevaar komt. Kraanarmen zijn dus niet voor iedere truck geschikt!

Keuring van de kraanarm

Bij de beproeving van de vorkheftruck (zowel bij nieuwlevering als na reparatie) is montage op een heftruck noodzakelijk. De periodieke inspectie kan worden uitgevoerd zonder heftruck. Op zoek naar een EKH-gecertificeerd bedrijf om deze beproeving of inspectie uit te voeren? Neem dan eens een kijkje in onze ledenlijst en neem gerust contact op met een bedrijf bij u in de buurt. Heeft u vragen aan EKH zelf? Bel dan naar 030 - 605 33 44 of vul het contactformulier in.

Extra toelichting: Door aanpassingen in het Arbobesluit (artikel 7.23d) is het vanaf 1 juli 2020 alleen nog bij zeer hoge uitzondering mogelijk om personen werkzaamheden te laten verrichten vanuit een werkbak of werkplatform dat gehesen wordt door een kraan. Het gebruik van een werkbak geheven door een vorkheftruck vanaf die datum geheel verboden! De nota van toelichting bij het Staatsblad 135 betreffende de wijziging van art 7.23d is duidelijk, zie hieronder:

Artikel I, onderdeel A

De behoefte aan het terugdringen van oneigenlijk gebruik van artikel 7.23d (oud) Arbobesluit enerzijds en de behoefte aan de inzet van werkbakken in situaties die artikel 7.23d (oud) niet mogelijk maakte, is thans gerealiseerd door in artikel 7.23d enerzijds het gebruik van werkbakken voor arbeid verricht door personen zowel op het niveau van een werkplan als op de concrete arbeidsplaats strakker te reguleren (definitie werkbak, noodzaak toets, beoordeling door een en dezelfde gecertificeerde hogere veiligheidskundige, snelheid verplaatsen last en windsnelheid) en anderzijds iets meer ruimte te bieden aan het gebruik van werkplatforms voor het vervoer van personen bij onder andere de sanering van asbesthoudende daken. Het nieuwe artikel 7.23d ziet op alle vormen van gebruik van werkbakken en werkplatform voor arbeid verricht door van personen aan hijswerktuigen. Hierbij hangen de werkbakken of werkplatforms vrij aan een kabel. Arbeid verricht door personen in werkbakken gekoppeld aan hefwerktuigen is niet meer toegestaan, omdat er inmiddels een ruime beschikbaarheid is van werkbakken die bevestigd zijn aan hefwerktuigen voorzien van een typekeur voor het gebruik van vervoer van personen. Van beide begrippen werkbak en werkplatform zijn definities opgenomen in het Arbobesluit.

Lees verder: https://www.ekh.nl/gebruikers-van-werkbakken-en-platforms-2022/