Hijs-en hefmiddelen
Heeft u hijs- en hefmiddelen die u gebruikt bij uw dagelijkse werkzaamheden? Dan is het belangrijk om deze regelmatig te laten keuren, vaak één keer per jaar. U kunt dit bij de leden van EKH laten doen. Onze leden zitten verspreid door het land, dus er is vast een lid bij u in de buurt die bij u op locatie kan komen. U kunt eenvoudig zoeken op uw woonplaats of de provincie aanklikken om te zien welke bedrijven bij u in de buurt zitten.
Keuring hijs- en hefmiddelen
Bij een keuring van uw hijs- en hefmiddelen maken wij een onderscheid in keuren boven de haak en onder de haak. Met een keuring boven de haak richten wij ons met name op standaardtypen hijskranen (hijswerktuigen) die op een vaste plaats staan. Deze hijswerktuigen staan voornamelijk in fabriekshallen. Denkt u aan loopkranen, portaalkranen, zwenkkranen, en vast opgestelde takels. Bij een keuring onder de haak gaat het met name om alle hijs- en hefgereedschappen die u letterlijk onder de hijskraan gebruikt. Voorbeelden zijn kettingwerk, haken, hijsklemmen, hefkussens, blokken, hijsmagneten, hijsogen, d-sluitingen, enzovoorts. Voor de keuring boven en onder de haak zijn bepaalde eisen opgesteld. Ook de keuring van onze opleidingen voor EKH-keurmeesters zijn op dezelfde wijze ingedeeld.
Opleiding keurmeester EKH
Het keuren van uw hijswerktuigen dient te gebeuren door een deskundig persoon. Wat onder deskundigheid wordt verstaan, is aan de branche overgelaten. U kunt bij EKH een opleiding volgen om een erkende Kraankeurmeester te worden of een erkende Keurmeester voor hijs- en hefgereedschappen. Als u bent geslaagd dan krijgt u een persoonscertificaat van vakbekwaamheid. Als u keurmeester bent dan is het van belang dat u deelneemt aan terugkomdagen voor bijscholing. Ook vindt er na 5 jaar een hercertificatie plaats. Op die manier bent u eveneens altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de branche. Bekijk alle opleidingsdata voor aankomende cursussen.
Inspectie en keuring hijsmiddelen
Er is een verschil tussen een inspectie en een keuring van hijs- en hefmiddelen. Bij een inspectie onderzoekt u of een hijs- of hefmiddel nog veilig is om te gebruiken. Bij een keuring onderzoekt u of een hijs- of hefmiddel nog aan de voorschriften voldoet. Dit beoordeelt u en legt u vast in een keuringsrapport.