De verantwoordelijkheid voor de veiligheid van hijs- en hefapparatuur ligt bij het bedrijfsleven zelf. De Arbeidsinspectie (Inspectie SZW) komt pas bij u langs als er signalen zijn dat er iets niet in orde is. Wet- en regelgeving zijn echter versnipperd. Goed om te weten dat alle partijen als het om keuring gaat de EKH-normen en werkvoorschriften erkennen.
De Nederlandse wet- en regelgeving meldt slechts globaal (en versnipperd) aan welke eisen hijs- en hefmiddelen met betrekking tot veiligheid moeten voldoen. EKH heeft vanaf het begin de wet- en regelgeving vertaald naar een keurings- en certificatieschema. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft enkele jaren geleden besloten de door de EKH vastgestelde inspectie- en keuringsfrequentie van hijs- en hefmiddelen over te nemen.
Het geeft alles bij elkaar aan dat u een goede keuze heeft gemaakt als u reeds besloten heeft uw hijs- en hefmiddelen door één van onze leden te laten keuren en onderhouden. U krijgt niet alleen waar voor uw geld, maar u weet ook zeker dat u aan alle eisen voldoet. Dat praat een stuk gemakkelijker als u met de Arbeidsinspectie, met verzekeraars of met andere instanties in contact komt.