De overheid heeft zich in de afgelopen jaren steeds meer teruggetrokken uit de regelgeving inzake het inspecteren en keuren van arbeidsmiddelen zoals hijsgereedschappen en hijswerktuigen. Dit is volgens de “geldende mode ‘overgelaten aan de markt’”.
In de wet wordt nu nog slechts kort gesteld dat er minimaal 1x per jaar geïnspecteerd dient te worden door een competent persoon. Het resultaat dient te worden vastgelegd. Zo nodig moet er worden beproefd. Er wordt niets gezegd over: op welke wijze, wanneer afgekeurd, wie is er competent, wanneer wel beproeven. Een van de gevolgen hiervan is dat er een wildgroei dreigt te ontstaan van keuringssystemen waarvan volkomen onduidelijk is op welke wijze er gekeurd wordt en wat de competentie en het opleidingsniveau is van de keurmeester. Kortom grote onduidelijkheid hoe u als werkgever op een adequate wijze wel aan uw zorgplicht kunt voldoen.
Marktpartijen ontwikkelen een keuringssysteem
25 jaar geleden is EKH samen met andere marktpartijen (gebruikers van hijsmiddelen, vakbonden, overheid, brancheverenigingen enz.) begonnen aan de opzet van een doeltreffend systeem dat antwoord geeft op alle onduidelijkheden en onzekerheden.
De basis voor het EKH-systeem bestaat uit 2 delen:
• Keurmeester hijs- en hefgereedschappen
• Keurmeester hijskranen
Door het volgen van het EKH-systeem heeft u als werkgever de hoogst mogelijke zekerheid dat u aan uw zorgplicht voldoet. In alle andere gevallen zal de rechter (in geval van een ongeval) zich afvragen waarom de werkgever is afgeweken van het EKH-systeem dat de meeste waarborgen geeft voor veilig werken.
EKH-Keurmeesters staan voor kwaliteit
Binnen EKH zijn wij van mening dat keuren, beproeven en repareren van hijsmiddelen en hijskranen uiterst verantwoordelijke werkzaamheden zijn. Dat geldt ook voor het adviseren over veilig gebruik van de hijsmiddelen en hijskranen. Daarom steken we veel tijd in opleidingen en het afnemen van goede examens (theorie en praktijk).
Geen enkel ander systeem waarborgt deze activiteiten. Alleen EKH heeft een onafhankelijk kwaliteitsborgingsysteem. EKH-bedrijven worden gecontroleerd op naleving van hetgeen waaraan zij zich hebben geconformeerd. EKH-bedrijven en EKH-keurmeesters ondergaan periodiek een audit door een onafhankelijke auditor.
EKH beschikt over een klachten- en geschillencommissie om zeker te stellen dat u als klant krijgt waar u voor heeft betaald: vakkundige keuring, inspectie of dienstverlening.