‘Aantoonbaar deskundig’: de EKH-Keurmeester
Hijs- en hefmiddelen moeten minimaal eens per jaar geïnspecteerd worden door iemand die aantoonbaar deskundig is. Dat zegt de Nederlandse wet. Maar wat is ‘aantoonbaar deskundig’?
De meningen blijken nog wel eens verdeeld. Absoluut ten onrechte, menen wij. Jaren geleden is er tenslotte een systeem opgezet voor de vakbekwaamheid van de Keurmeester Hijsgereedschappen. Dat is gedaan mét steun van de overheid én gebruikmakend van de deskundige inbreng van EKH. In september 2012 werden de EKH-werkvoorschriften zelfs ‘leidend’ verklaard.
Degelijk opgeleid
Dat alles stelt hoge eisen aan onze keurmeesters. Zij worden echt degelijk opgeleid. Deelnemers aan de opleiding ‘Onder de haak’ volgen maar liefst 6 dagdelen theorie, 6 dagdelen praktijk, 1 dagdeel communicatie, 1 dagdeel instructie trekbank en 2 dagdelen herhaling en examenoefening. Voor ‘Boven de haak’ is dat: 4 dagdelen theorie, 2 dagdelen praktijk, 2 dagdelen NEN 3140 theorie en praktijk, 1 dagdeel communicatie en 1 dagdeel examenvoorbereiding. Examens worden bovendien afgenomen door het onafhankelijke TECH Examencentrum; een onafhankelijke Waarborgcommissie beheert de eindtermen. Als onderdeel van de kwaliteitsborging vindt eens per 5 jaar hercertificatie plaats en nemen keurmeesters tussentijds deel aan terugkomdagen voor bijscholing.
Werkgever verantwoordelijk
Dat alles staat in schril contrast tot instituten die voor hun opleidingen een schamele 0,5 tot 2 dagen uittrekken. Zij maken handig gebruik van enkele mazen in de wetgeving, maar voldoen daardoor zeker niet aan de certificatieschema’s. Als werkgever bent én blijft u echter verantwoordelijk voor de veiligheid van uw mensen. U moet voor inspectie en keuring op zoek naar die ‘aantoonbaar deskundige’ partner. Maar let op: goedkoop is vaak duurkoop. Alléén keurmeesters met een EKH-certificaat (persoonsgebonden én volgens ISO 17024 geaccrediteerd door DNV) kunnen met recht zeggen dat ze de deskundigheid bezitten die de wet eist. En alleen hún inzet is voor de Inspectie SZW en voor verzekeraars voldoende als er onverhoopt toch iets misgaat.