Cursus keurmeester valbeveiliging

De Vereniging EKH (Erkende Keurbedrijven Hijs- en Hefmiddelen) is opgericht om het veiligheidsniveau op het gebied van hijs- en hefmiddelen op een zo hoog mogelijk niveau te brengen.
Valbeveiliging op grote hoogte
Verricht u reguliere werkzaamheden op grote hoogte, boven 2,5 meter? En zijn er geen bordessen, steigers of borstweringen aangebracht? In dat geval moeten valbeveiligingsmiddelen worden gebruikt. Hierbij is een harnasgordel, voorzien van schouder- en beenbanden, van groot belang.
Valbeveiliging bij verhoogd risico
In sommige gevallen is valbeveiliging ook bij geringe valhoogte verplicht. Dit geldt wanneer u te maken heeft met werkzaamheden met een verhoogd risico, bijvoorbeeld werken boven draaiende machines of nabij een obstakel of verdieping.
Wat is een klimbeveiliging?
Bij een klimbeveiliging is de eerder genoemde harnasgordel door middel van een korte lijn op de borst verbonden met het vast aangebrachte klimbeveiligingssysteem. Deze beveiliging is onder andere noodzakelijk in de volgende situaties:
- Beklimmen van vast aangebrachte ladders en hangladders;
- Opbouwen van steigerconstructies;
- Ophangen van hijsmiddelen;
- Verwijderen van hooggelegen constructiedelen;
- Werken vanuit een werkbak.
Het keuren van valbeveiliging
Er zijn verschillende aandachtspunten bij de keuring van valbeveiliging. Bij de kunststof beslagdelen zijn scheuren en vervorming redenen tot afkeuring. Dit geldt voor banden en lijnen bij rafels, insnijdingen, kinken, breuk, losse splitsen, losse knopen en verontreiniging die de veilige werking aantast zoals verfspatten, lasspetters, olie, vet of ander chemisch vuil. Tot slot geldt dit bij het metalen beslag voor corrosie, bramen, scheuren en vervorming. Bij haken wordt gelet op de werking van de sluiting.
Uiteraard moet de algemene toestand tijdens de keuring goed zijn. Ook is het belangrijk dat er een correct bijgehouden protocol van onderhoud voorhanden is.
Vervangingstermijnen
Ook geldt voor diverse valbeveiligingsapparatuur een maximale gebruiksduur. Wanneer dit niet door de fabrikant is voorgeschreven, geldt het volgende:
- Harnassen / gordels maximaal 6 tot 8 jaar
- Vallijnen en -banden maximaal 4 tot 6 jaar
- Karabijnhaken kunnen langer mee.
- Lijnen en bandmateriaal, harnassen en bandvaldempers zijn na val direct buiten gebruik.
Na deze korte cursus keurmeester valbeveiliging nog meer weten over dit onderwerp? Of over de inspectie van hijsmiddelen? Neem contact met ons op.