Veelgestelde vragen over het hijsbewijs
Een telescoopkraan is een type hijskraan dat zijn naam dankt hij aan de telescopisch uitschuifbare giek, die bestaat uit in elkaar schuivende kokers. Deze kokers kunnen tot soms wel acht keer de lengte van de basiskoker uitgeschoven worden.
Er zijn veel verschillende soorten telescoopkranen die, afhankelijk van het onderstel waarop zij zijn gemonteerd, worden ingedeeld.
Voor alle kranen die in Nederland gebruikt worden geldt de Nederlandse wet- en regelgeving. Deze maakt onderscheid tussen verschillende categorieën kranen voor wat betreft zowel de keuring als de bediening ervan.
Zo is het voor het bedienen van alle mobiele kranen (meestal telescoopkranen), met een lastmoment van boven de 10 ™ (te berekenen door vlucht x last), wettelijk verplicht om een hijsbewijs te hebben.
Voor sommige autolaadkranen, ook vaak telescoopkranen, is dat niet het geval. Het kan goed zijn om bij twijfel contact op te nemen met VTC.
Telescoopkranen, niet vallend onder de categorie mobiele kranen, dienen regelmatig gekeurd te worden door een deskundig persoon. Een deskundig persoon wordt door EKH beschouwd als iemand die de opleiding tot kraankeurmeester succesvol heeft afgerond.
U kunt zelf medewerkers (laten) opleiden tot keurmeester, maar u kunt ook een EKH-gecertificeerd bedrijf inschakelen om deze keuring uit te voeren. Bekijk hiervoor onze ledenlijst en vind een gecertificeerd bedrijf bij u in de buurt.
Heeft u verder nog vragen over het hijsen of het keuren van een telescoopkraan? Neem dan contact op met EKH! Neem telefonisch contact met ons op door te bellen naar 030 - 605 33 44 of via het contactformulier.
De opleidingen tot EKH-keurmeesters (Hijsgereedschappen of hijskranen) worden verzorgd door VTC (Verticaal Transport Centrum) in Ede. Zie hiervoor de website van VTC: www.vtc.nl opleidingen