Veelgestelde vragen over de noodstop
Op werkplekken, waar een bewegende machine gevaar voor personen kan veroorzaken, kan een noodstop die de gehele machine, of het gevaar veroorzakende deel daarvan, stopt, worden geëist. De noodzaak hiervoor kan middels een RI&E worden bepaald.
Een noodstop mag nooit vanaf een andere plaats ongedaan gemaakt kunnen worden. Ook is het van belang om ALTIJD voor het gebruik van de machine de correcte werking ervan te controleren.
De noodstop is bedoeld om op elk willekeurig moment alle bewegingsrichtingen van een machine uit te schakelen. Alle machines moeten daarom voorzien zijn van een bedieningssysteem, waarmee het op veilige wijze volledig stopgezet kan worden. Ook moet elke werkplek voorzien zijn van een bedieningssysteem, waarbij de gehele machine of een deel daarvan, kan worden stilgelegd.
Een noodstop mag nooit vanaf een andere plaats ongedaan gemaakt kunnen worden. Ook is het van belang om ALTIJD voor het gebruik van de machine de correcte werking te controleren.
Belangrijk: zorg ervoor dat u weet waar zich de voedingsschakelaar van de machine bevindt. In het uiterste geval kan de machine spanningsloos gemaakt worden. De stopopdracht moet altijd voorrang hebben op startopdrachten. Wanneer de machine of de gevaarlijke onderdelen ervan tot stilstand zijn gekomen, moet de energievoorziening van de betrokken aandrijfmechanismen onderbroken zijn.
Wanneer een machine beschikt over meerdere bedieningsplaatsen en de bedieningselementen niet binnen handbereik zijn, dan dient een machine te beschikken over een noodstop. Ook is een noodstop verplicht als een machine niet geheel te overzien is.
Zie bijlage Richtlijn Arbeidsmiddelen art.2.3.
Er bestaat nog wel eens het misverstand dat een CE-markering een keurmerk is voor machines. Dit is niet het geval! Deze markering houdt in dat het product voldoet aan de Europese richtlijnen (voor veiligheid gezondheid en milieu). In sommige gevallen zijn keuringen echter verplicht, zoals bij hijs-en hefmiddelen die door aangemelde instanties moeten worden gekeurd en in bepaalde gevallen bij machines die onder bijlage IV van de machinerichtlijn vallen.
Heeft u verder nog vragen over de wettelijke eisen met betrekking tot het gebruik van een noodstop of over de CE-markering? Neem dan contact op met EKH! Neem telefonisch contact met ons op door te bellen naar 030 - 605 33 44 of via het contactformulier.
Er bestaat nog wel eens het misverstand dat een CE-markering een keurmerk is voor machines. Dit is niet het geval! Deze markering houdt in dat het product voldoet aan de Europese richtlijnen (over veiligheid gezondheid en milieu) en dat de machines zonder verdere keuring verkocht mogen worden.
In sommige gevallen zijn keuringen echter verplicht, zoals bij hijs-en hefmiddelen die door aangemelde instanties moeten worden gekeurd en bij machines die onder bijlage IV van de EG Machinerichtlijn vallen.
Heeft u verder nog vragen over de wettelijke eisen met betrekking tot het gebruik van een noodstop of over CE-markering? Neem dan contact op met EKH! Neem telefonisch contact met ons op door te bellen naar 030 - 605 33 44 of via het contactformulier.