Aanslaan van lasten - EKH - EKH Aanslaan van lasten - EKH
Home » Aanslaan van lasten

Aanslaan van lasten

Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen met betrekking tot het aanslaan van lasten. Staat het antwoord dat u zoekt er niet bij? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.
wet-en-regelgeving-vraag-EKH

Veelgestelde vragen over het aanslaan van lasten

Deze vraag wordt vaak gesteld en komt voort uit het feit dat er in veel voorschriften tegen wordt gewaarschuwd. Meestal wordt er dan gezegd dat dit alleen in een ramshoornhaak (dubbele haak) mag. 

Waar het omgaat is dat enkele haken in principe zoveel mogelijk verticaal moeten worden belast. Dit omdat bij schuine belasting (naar de haakpunt toe) de buigspanning in de haak te hoog kan oplopen.

Het is zeker toegestaan om de tweesprong in één enkele haak te hangen en er vervolgens mee te hijsen. Daarbij is het belangrijk dat de haak waar beide topschalmen in gehangen worden, groot genoeg is om de topschalmen naast elkaar te kunnen plaatsen en de hoek waaronder de twee 2-sprongen komen te staan niet te groot is. Bij twijfel is het daarom altijd beter de twee 2-sprongen eerst te koppelen d.m.v. een sluiting en deze in de haak te plaatsen. 

Advies van EKH

Is uw situatie anders en het hierboven beschreven scenario niet toepasbaar of twijfelt u over de veiligheid? Voorkom ongelukken en laat u adviseren door vrijblijvend contact op te nemen met EKH. Wij helpen u graag en zijn telefonisch te bereiken op 030 - 605 33 44 of via het contactformulier.

Ook als uw tweesprongen gekeurd dient te worden, bent u bij EKH aan het juiste adres. Onze leden zijn allen EKH-gecertificeerd en zitten verspreid over heel Nederland. Hierdoor is een keuring van uw tweesprong of een ander hef- of hijsmiddel vaak snel geregeld. Neem voor de mogelijkheden contact op met een van onze leden via de ledenlijst.

Extra toelichting: 

Stel u heeft ketting tweesprong met een veilige werklast van 16.000 kg. Wat mag dan gehesen worden bij een tophoek van 97˚. Hier geldt de norm NEN-EN 818-4. Voor een buitenhoek tot 45˚ (tot 90˚ tophoek) is de maximum last = 1,4 x 16 = 22,4 ton. Voor een buitenhoek groter dan 45˚ tot 60˚ is de maximum last =1 x 16 = 16 ton. Deze waarden gelden voor algemeen gebruik, hetgeen betekent dat met deze tweesprong bij een tophoek van 97˚ (buitenhoek is dan 48,5˚) geen zwaardere last mag worden gehesen dan 16 ton!

Is de tweesprong voor een speciale last bestemd (hij moet dan vast zijn verbonden zijn, bijv. zoals bij een spreader) dan mag de maximaal te hijsen last worden berekend, uitgaande van de WLL per ketting part. De formule is dan als volgt:  Maximum last = 2 x WLL (part) x cos 48,5˚. En wordt dus:  Maximum last = 2 x 16 x 0,6626 = 21,2 ton