De SWP, hoe ga je daar nou precies mee om? - EKH - EKH De SWP, hoe ga je daar nou precies mee om? - EKH
Home » Nieuws » De SWP, hoe ga je daar nou precies mee om?

De SWP, hoe ga je daar nou precies mee om?

Geplaatst op: 04 juli 19 -
leestijd: minuten

De levensduur van kranen en takels is natuurlijk mede afhankelijk van de manier waaróp en de frequentie waarín ze gebruikt worden. Maar ook van de mate van onderhoud en belasting. Toch heeft een kraan of takel altijd een vooraf bepaalde Safe Working Period (kortweg SWP). Die legt de fabrikant verplicht vast in de handleiding. Wat houdt zo’n SWP nou precies in en hoe ga je er als eigenaar mee om?

Neem een takel. Bij een correcte FEM*-indeling (o.b.v. de verwachte gemiddelde belasting en de verwachte dagelijkse gebruiksduur) eindigt de SWP na 10 jaar. Volledige revisie is dan verplicht. Tenzij u vóór het einde van de SWP kunt aantonen dat gebruiksduur én belasting van het takel in de praktijk steeds onder het verwachte gemiddelde hebben gelegen. Revisie mag in die gevallen logischerwijs worden uitgesteld.

Bewijs
Daar moet – zo stelt de wet – dan wel bewijs voor worden geleverd. Meest doeltreffend is een adequate registratie van het gebruik (elke lasthandeling dus!) van het takel. Maar in de praktijk gebeurt dat natuurlijk niet. Een ‘restlevensduurberekening’ is dan de meest pragmatische oplossing. De FEM ontwikkelde speciaal daarvoor een formule die onder meer ook rekening houdt met hijssnelheid, hijshoogte, gebruiksfrequentie en lastspectrum. Sommige van de gegevens die voor die restlevensduurberekening nodig zijn, zijn eenvoudig te achterhalen; voor andere is input van de gebruiker nodig.

Maar let op: hoe meer informatie over het takelgebruik beschikbaar is, des te nauwkeuriger de berekening. De FEM-formule vraagt bijvoorbeeld niet naar reeds uitgevoerde (deel)revisies en eventuele reparaties. Dát is belangrijke kennis die u en/of uw kraankeuringsbedrijf wél hebben. Wilt u een echt juiste berekening van de  restlevensduur, dan moet u dus ook die informatie erin verwerken.

EKH-keurmeesters helpen
De verantwoordelijkheid voor het vastleggen en documenteren van de genoemde gegevens ligt bij u als eigenaar. EKH-keuringsbedrijven ondersteunen, adviseren en begeleiden daarbij. ‘Uw’ keurmeester kent de geschiedenis van het takel en bepaalt samen met u of een volledige revisie noodzakelijk is. Zo niet dan geeft hij u graag advies met betrekking tot de (preventieve) onderhoudsacties die op dit moment nodig zijn om risico’s tot een absoluut minimum te beperken.

* FEM is de Europese Federatie van kraan- en takelfabrikanten